Az övvizsgákról általában:

Az övvizsgák fokozatokat jelentenek a sportág elmélyülésében. Olyan mint az iskolákban a különböző szintek elvégzése. A 6-5 Kyu az általános iskola alsó tagozatát, a 4-3-2 Kyu a felső tagozatát, a középiskola első két osztályát az 1 Kyu, az utolsó két osztályt az 1 DAN elérésének lehetősége képviseli, (mint például az érettségi megszerzése).

A főiskolások, egyetemisták 2 DAN fölötti fokozatot szerezhetnek.

Felnőtteknél is megvan a sráfokba fokozás lehetősége a fegyveres testületeknél.

Így például az első két fokozatot a tisztesek, a második fokozatot az altisztek, a mester fokozatot a tisztek és a magasabb DAN fokozatot a főtisztek, a piros – fehér övet a tábornokok viselhetnék.

Mik is azok a KYU, DAN fokozatok?

Kyu, tanuló vizsgafokozatokat jelent, mégpedig a világosabbtól a sötétebb felé, úgy ahogy az “ABC” betűit, vagy a számok sokaságát tanulják az ifjú emberpalánták.

Kevés ismeret csak fehér, világos fokozatokat feltételez az ismeretek halmazában.

Képzeljünk el egy üres papírlapot, minél több írásjel kerül rá annál sötétebbnek látjuk. így van ez az övvizsga fokozatoknál is. A tiszta fehértől indulnak a világos sárgán át a narancssárgán keresztül a kissé sötétebb zöld, majd kék és a nagyon sötétnek ható barna fokozatig, majd mikor megtelik a papírlap a grafit ceruzával írva már csak feketét látunk.

A teleírt lapon lehetnek helyesírási, stilisztikai hibák, vagy matematikai feladatokat feltételezve összeadási, kivonási, szorzási, osztási vagy egyéb problémák.

Ki milyen hibátlanul tudja kitölteni a sűrűn teleírt ” munkalapját ” olyan mértékben jártas adott feladat végrehajtásában.

Tehát a fekete öve megvan, de azok között különböző fokozatok találhatók, ezek a mester fokozatok 1-5 DAN -ját jelentik.

Azok akik a feladatlapot értékelik már más szintet képviselnek, ők a piros – fehér öves mesterek 6-7-8 DANOSOK, és vannak olyan emberek akik kitalálják vagy megfejtik a világ fontos dolgait ők a 9-10 DANOS piros öves Nagymesterek.

Tehát láthatjuk, hogy az élet számos területén működik a ” rendfokozatok ” rendszere és ennek vizsgafeltétele van.